5.6 C
București
0.3 C
Iași
vineri, 18 octombrie 2024

G’Mar Chatimah Tova/גמר חתימה טובה! Fie ca să fiți înscriși, pentru totdeauna, în Cartea Vieții!

Must read

Yom Kippur (יום כפור Ziua penitenței) – este cea mai însemnată dintre cele trei mari Sărbători evreiești. Este o zi de comemorare deosebit de sobră și austeră, care cuprinde un post absolut de 25 de ore, marchând așa numita zi a ispășirii. În Tora este numită Yom haKippurim („Ziua ispășirilor”). Este ultima din cele zece „Yamim Noraim” („Zilele Penitenței” sau ale „temerii reverențioase”) care încep cu Anul Nou iudaic Roș Hașana.

Yom Kippur este considerată ziua cea mai sfîntă și mai însemnată din an, avînd un caracter aparte față de celelalte din cele zece zile de pocăință: o tradiție iudaică spune că, după ce poporul a păcătuit prin idolatrie, Yahve s-a răzgîndit din intenția de a dărui poporului Legea cea sfîntă. Dar, cînd a văzut cum zece zile de-a rîndul poporul a stăruit în pocăință, în ziua a zecea (tocmai în ziua de Yom Kippur) Domnul „a iertat păcatul poporului” și i-a dăruit totuși Legea. Cu alte cuvinte, Yom Kippur celebrează, de fapt, milostenia pe care a arătat-o Yahve poporului său.

P.S.
Războiul de Yom Kippur (Războiul de Ramadan, sau Războiul din octombrie, în ebraică מלחמת יום הכיפורים/מלחמת יום כיפור – Milhemet Yom Hakipurim/Milhemet Yom Kippur; arabă حرب أكتوبر;/ حرب تشرين – ħarb October/ħarb Tishrin) a fost un conflict armat dintre Israel și o coaliție de națiuni arabe condusă de Egipt și Siria, care a durat între 6 octombrie și 26 octombrie 1973.

Războiul a izbucnit chiar de Yom Kippur, printr-un atac surpriză conjugat egipteano-sirian, forțele atacatoare traversînd liniile de încetare a focului din Peninsula Sinai și respectiv, de pe platoul Golan, teritorii cucerite de Israel în Războiul de Șase Zile (1967). Războiul s-a încheiat cu victoria totală a forțelor militare israeliene.

 

Tudor Duică

- Advertisement -spot_img

More articles

Lasă un răspuns

- Advertisement -spot_img

Latest article

Descoperă mai multe la Șalom alehem | שָׁלוֹם עֲלֵיכֶם

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura